Overslaan en naar de inhoud gaan

Raad van bestuur

Philippe Croonenberghs
(1950)
Einddatum mandaat 2023
Voorzitter, niet-uitvoerend

Philippe Croonenberghs is licentiaat toegepaste economische wetenschappen (UFSIA) en startte zijn carrière met een opdracht van drie jaar in Irak, na de voltooiing van zijn dienstplicht als officier paracommando. In 1985 trad hij in dienst bij TEXAF. Hij werd door aandeelhouder Cobepa belast met investeringsdossiers en tussen 1992 en 2002 bekleedde hij diverse bestuursfuncties binnen bedrijven als Ibel, Zénitel, Uco, Aon, Fortales, ... In 2002 organiseerde hij een MBO over TEXAF en op zijn initiatief en onder zijn leiding werd het bedrijfsmodel van de TEXAF-groep herbekeken: de sterk verlieslatende textielsector maakte plaats voor de vastgoedactiviteiten. Hij is al 20 jaar gedelegeerd bestuurder van TEXAF en is sinds 2017 voorzitter.

Dominique Moorkens
(1948)
Einddatum mandaat 2024
Vicevoorzitter, niet-uitvoerend

Dominique Moorkens begon zijn carrière als verantwoordelijke van een automobielconcessie bij de familiale groep Alcopa. Vanaf 1981 stond hij aan het hoofd van de groep en in deze hoedanigheid voerde hij een herstructurering van de groep door in het kader van de principes van goed bestuur. Gedurende vele jaren was hij directeur en voorzitter van de raad van bestuur van de groep Alcopa, die actief is in de distributie van voertuigen met 4 en 2 wielen. De omzet van meer dan 2 miljard EUR wordt zowel in Europa als op internationale schaal gerealiseerd. De groep heeft meer dan 2.300 mensen in dienst.

Dominique Moorkens is ook bestuurder van Carmeuse en voorzitter van de raad van Coprem en van Connect Group. Hij is betrokken bij veel verenigingen gericht op filantropie en entrepreneurship, en hij is voorzitter van de raad van Pulse Foundation en van Mékong Plus. Hij is ereconsul van de Republiek Korea.

Vincent Bribosia
(1960)
Einddatum mandaat 2023
Vertegenwoordiger van Chanic nv Onafhankelijk

Vincent Bribosia is licentiaat in de rechten (Université de Liège), behaalde een Master in Management van CEPAC (ULB) en volgde programma’s aan de London School of Economics en de Harvard Business School. Hij komt van de groep Suez-Generale Maatschappij van België, waar hij tal van functies heeft bekleed, o.a. kabinetschef van de heer Gérard Mestrallet, afgevaardigd bestuurder. Hij was secretaris en lid van het Directiecomité van de Generale Maatschappij van België en heeft er verschillende bestuurdersmandaten uitgeoefend, namelijk bij Finoutremer, Chanic nv en verschillende niet-beursgenoteerde bedrijven. Hij was ook kabinetslid van de minister voor Werkgelegenheid (1983-'86). In 2000 kocht Vincent Bribosia van de Suez-Generale Maatschappij van België zijn deelneming in Chanic nv, waar hij nu Voorzitter is.

Charlotte Croonenberghs
(1989)
Einddatum mandaat 2023
Niet-uitvoerend

Charlotte Croonenberghs is Master in de rechten (Leuven). Na verschillende stages (Alpro, Beiersdorf), waaronder vier maanden in Bangkok bij de politieke en economische afdeling van de Ambassade van België, behaalde ze met grote onderscheiding het diploma van 'Master in International & European Business' (MEB) aan de ESCP (Parijs & Londen). Tegenwoordig is ze 'Group Marketing Manager' bij l’Oréal. Ze is de dochter van de heer Philippe Croonenberghs.

Isabelle Esselen
(1985)
Einddatum mandaat 2023
Onafhankelijk

Isabelle Esselen groeide op in de DRC. Ze komt uit een grote familie ondernemers actief in de logistiek in het oosten van de DRC. Ze behaalde haar diploma Master in Business Engineering magna cum laude aan de ICHEC. Ze begon haar professionele loopbaan als verantwoordelijke voor de toeleveringsketen bij de Verenigde Naties in Goma (DRC). Terug in België werkte ze 4 jaar bij DISTRIPLUS
om er de logistiek te verbeteren en het SAP-systeem te implementeren.

Vervolgens ging ze aan de slag bij RIAKTR (voormalig Real Impact Analytics) waar ze verantwoordelijk was voor de implementatie van informatica-oplossingen
en analysesystemen in verschillende Afrikaanse landen zodat telecomoperatoren en banken een beter inzicht konden krijgen in de gegevens van hun gebruikers om zo strategische beslissingen te kunnen nemen. Sinds eind 2017 woont ze in Zwitserland (Zürich) en werkt ze voor JOHNSON
& JOHNSON als manager van strategische projecten in de toeleveringsketen.

Christophe Evers
(1960)
Einddatum mandaat 2023
CFO, Uitvoerend

Christophe Evers is handelsingenieur (Solvay Brussels School) en startte zijn carrière bij Umicore. Hij trad in 1989 in dienst bij Cobepa, waar hij financieel directeur werd en lid van het directiecomité. In 2001 werd hij lid van het directiecomité van bPost, belast met Business development, Immobiliën en alle activiteiten behalve Mail en Retail. Van 2004 tot 2010 was hij vennoot van de zakenbank Drakestar Partners, gespecialiseerd in technologie. Christophe Evers is hoogleraar aan de Solvay Brussels School en de auteur van verschillende publicaties.

Joseph Fattouch
(1990)
Einddatum mandaat 2023
Onafhankelijk

Master Handelsingenieur (Summa Cum Laude) aan de Solvay Brussels School (ULB). Als consultant bij McKinsey en bij Roland Berger leverde hij diensten aan diverse industriële bedrijven op belangrijke strategische, operationele en technologische gebieden. Hij is vervolgens adviseur geweest van twee Belgische ministers (waaronder de huidige
eerste minister), heeft leiding gegeven aan het Belgische beleid voor digitalisering, artificiële intelligentie en digitale competenties, richtte AI4Belgium op en leidde de werkgroep Data Against Corona. Hij werkt tegenwoordig bij Waterland, een onafhankelijke private-equityvennootschap die focust
op Belgische groei-kmo’s. Hij heeft Texaf ook ondersteund bij de oprichting van zijn digitale campus in Kinshasa en bij de ontwikkeling van zijn strategie voor technologische investeringen. Hij steunt de Fondation Samilia (bestrijding van mensenhandel), heeft bijgedragen aan de opstelling van het belangrijkste vierjarige programma van UNICEF (500 miljoen dollar) in Libanon en is geselecteerd als een van de ‘40 under 40’ in België. 
 

Michel Gallez
(1958)
Einddatum mandaat 2023
Niet-uitvoerend

Michel Gallez studeerde af aan de Ecole Pratique des Hautes Etudes Commerciales te Brussel en beschikt over een ruime ervaring in textiel in Afrika. Eerst werd hij door de Britse groep Tootal Textiles in Kinshasa gedetacheerd als financieel directeur van CPA Zaire en sinds 1994 organiseerde hij voor de Cha-groep een distributienetwerk voor textielproducten in heel Afrika. Hij oefende verschillende functies uit in de financiële en algemene directie en zetelde in de raad van bestuur van verschillende vennootschappen van deze groep. Hij was de laatste algemeen directeur van Congotex en bekleedt momenteel de functie van uitvoerend bestuurder van United Nigerian Textiles, de grootste groep van textielfabrieken in Nigeria.

Danielle Knott
(1968)
Einddatum mandaat 2023
Onafhankelijk

Danielle Knott is in Kinshasa geboren. Ze behaalde met onderscheiding een masterdiploma in de rechten (ULB) en heeft een MBA van de Ecole de Perfectionnement en Management. Na vijf jaar als advocaat te hebben gewerkt, trad ze in dienst bij de groep Carmeuse in de afdeling human resources. Vandaag staat Danielle Knott aan het hoofd van dit departement. Naast haar verantwoordelijkheden in Europa en Noord-Amerika worden haar door de CEO van Carmeuse verschillende opdrachten toevertrouwd. Danielle Knott heeft onlangs het management overgenomen van een nieuwe Business Unit die binnen de groep Carmeuse is opgericht, naast haar HR-verantwoordelijkheden.

Pascale Tytgat
(1960)
Einddatum mandaat 2023
Onafhankelijk

Pascale Tytgat studeerde af als handelsingenieur aan de Solvay Brussels School (1983) en is houder van een IFRS-certificaat van de Katholieke Universiteit Leuven (2005). Ze is bedrijfsrevisor (1990). Ze is stichtend vennoot van BST Réviseurs d'Entreprises (1991). Sinds 2006 zetelt ze in de jury voor het bekwaamheidsexamen van het Instituut van Bedrijfsrevisoren van België en ze was 20 jaar lang lid van de Commissie voor Kwaliteitscontrole (1995-2016). Ze heeft bovendien verschillende opdrachten uitgevoerd als financieel expert in België en Frankrijk.

Jean-Philippe Waterschoot
(1963)
Einddatum mandaat 2023
Uitvoerend, CEO (vanaf 9 mei 2017)

Jean-Philippe Waterschoot is burgerlijk ingenieur van opleiding (Faculté des Sciences Appliquées ULB (ICME 88)) en begon zijn carrière bij de TEXAF-groep in 1989 in Lubumbashi. Hij bekleedde diverse operationele functies bij de textielfabriek UTEXAFRICA, waarvan hij CEO was tot de textielafdeling werd ingebracht in Congotex. Hij is bestuurder van de Fédération Nationale des Entreprises du Congo, bestuurder en permanent vertegenwoordiger van de CBL-ACP Kamer voor Koophandel, vicevoorzitter van de Belgisch-Congolese Kamer van Koophandel, bestuurder van verschillende liefdadigheids- en economische verenigingen in de DRC en Adviseur in Economische Diplomatie bij de Ambassade van België te Kinshasa. Hij is Officier van de Leopoldsorde.

Herman De Croo
(1937)
Einddatum mandaat
Erebestuurslid sinds 1 januari 2019

Herman De Croo is Minister van Staat. Hij is bestuurder sinds 1981. Zijn opeenvolgende mandaten werden onderbroken telkens wanneer hij minister werd. Hij is ereburgemeester van Brakel (Oost-Vlaanderen). Herman De Croo was acht jaar lang voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers (federaal parlement). Hij is voorzitter van de CRE-AC, het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Centraal-Afrika, voorzitter van de European Transport Safety Council, stichter en voorzitter van het Veteran Car's Museum Autoworld en voorzitter van de Cardiologische Stichting Prinses Lilian. Hij zetelt sinds 2014 in het Vlaams Parlement.

Herman De Croo is doctor in de rechten aan de ULB. Hij was hoogleraar aan de University of Chicago (Law School), aan de ULB (publiek recht) en aan de VUB (Common Law en Civil Law). Hij is auteur van tal van publicaties: 167 wetenschappelijke bijdragen, waaronder 6 boeken – 2 omvangrijke autobiografieën – en enkele honderden parlementaire verslagen. Herman De Croo kent Congo goed en is er al vaak geweest.