Klik om te zoeken START
Home  >  Ons engagement in de D.R.Congo  >  

Texaf Bilembo Cultureel Centrum

Texaf Bilembo Cultureel Centrum

Workshop voor leraars
Grote tentoonstellingsruimte

Als een plaats van hedendaagse kunst, werd TEXAF-BILEMBO in 2017 gelabeld door Steeve Bandoma, die "Bezit" van de ruimte nam met opvallende installaties van bananenschillen en andere zweefvliegtuigen; zijn massagraven professionele modellen hebben uitgedaagd, een publiek gestoord en massaal om de meester te begroeten. Aan de muren, krachtige werken, opgenomen in een catalogus geproduceerd in samenwerking met de Parijse kunstgalerie Angalia. JC Lofenia, populair schilder, exposeerde zijn schilderijen onder het thema "Op zoek naar verloren tijd", een onderliggende kritiek van een mensheid die onderhevig is aan de dictaten van technologie en mode. Tot slot presenteerde Hassan Tshamala monumentale sculpturen in hout met de titel "De laatste bossen van de Belgen". Deze sculpturen zijn de herinnering aan bijna honderd jaar oude bomen die grenzen aan de hoofdstraten in Kinshasa.
 
Wat het milieu betreft, was het jaar 2017 zeer rijk: TEXAF BILEMBO opende een nieuwe workshop over biodiversiteit, beschermde soorten en de ecologische voetafdruk die we op de planeet achterlaten; leerlingen van Congolese scholen, Belgische en Amerikaanse scholen waarderen het. De Europese Unie heeft dit voorbeeld gevolgd door een conferentie-debat te organiseren met als titel "Voorbij olifanten" als onderdeel van haar programma XIe EOF-steun voor beschermde gebieden. Het jaar werd afgesloten met een grote bijeenkomst van de Europese Economische Cirkel en een conferentie van zijne Excellentie de ambassadeur van de Europese Unie, Bart Ouvry, de directeur-generaal van het Nationaal Instituut voor Natuurbehoud, Pasteur Cosma, en Tozzi Panu Panu, de vertegenwoordiger van de regering in internationale klimaatprocessen, die de verworvenheden van de COP van Berlijn heeft hersteld.

De werken van hedendaagse kunstenaars en etnografische objecten zijn het onderwerp van een uitgebreide inventaris die nu de waarde van het erfgoed van de vereniging bepaalt. Een wedstrijd "Jonge talenten" wordt nu gelanceerd met de steun van CFAO en de galerie Angalia in Parijs; deze competitie zal helpen nieuwe stijgende waarden te ontdekken en creatie te stimuleren.
TEXAF-BILEMBO, het zijn ook sferen met een kerstconcert geanimeerd door Kinphonik en een muziekschool en liedjes in de ruimte (Muzik'All); TEXAF-BILEMBO organiseert ook elke zaterdag yoga en meditatie.

TEXAF-BILEMBO deelgenomen aan de 5e editie van het Festival van het Boek en presenteerde het toneelstuk "Kadogo" en educatieve workshops getiteld "jeugdliteratuur en milieu." Het organiseerde de tweede editie van het festival "Alimenterre", met projectie van films over de landbouwwereld en tentoonstelling van foto's "Prides peasant".
 
TEXAF-BILEMBO, het is ook de hoek van de vrienden van de bioscoop, van donderdag tot maand een toegang tot de boekhandel en de ruimtebibliotheek; de mogelijkheid om andere talenten, vakmensen en auteurs te ontdekken; de mogelijkheid om enkele lokale producten van vrouwelijke ondernemers zoals Nadine of Dankbaarheid te ontdekken.

Chantal Tombu werkt nu parttime in de ruimte en begon met Chride team zelfs de site te verfraaien en te verrassen met een authentieke Ethiopische keuken die elke vrijdag en zaterdag installeert.
Naast TEXAF ondersteunen andere bedrijven de ruimtevaart: CFAO, ADVANS Bank, VODACOM en BRACONGO-brouwerij. In België, de vereniging "Vrienden van de TEXAF-BILEMBO" is gecreëerd en wordt een nieuw medium bij uitstek met de hulp van Charlotte Croonenberghs en professor Van der Elst.
 
De TEXAF-BILEMBO-website is nu een uitstekende visitekaart voor Espace.

Naast Space TEXAF-BILEMBO de TEXAF groep herbergt ook de Kin'Art Studio, een collectief van internationaal gerenommeerde Congolese kunstenaars onder leiding van Vitshois Mwilambwe Bondo, die hun atelier in de oude fabriek en dat daar geïnstalleerd bekijk de tentoonstelling die in 2018 naar Europa komt.

 

 

www.texaf-bilembo.org