Klik om te zoeken START

School voor moeders, ondersteund door Texaf

 

Sinds enkele jaren geeft Texaf logistieke en financiële steun aan de activiteiten ontwikkeld door Béatrice en Pierre-Albert Nguelielé in Lodja en in de regio Sankuru.

Deze regio, die precies in het midden van het land ligt, is een van de meest geïsoleerde gebieden van Congo: geen elektriciteit, geen stromend water, een tiental voertuigen, één enkele gsm-mast voor een stad van 600.000 inwoners en een gebied van 100.000 km².
Béatrice richtte kleuter- en lagere scholen op en scholen voor de moeders in de gebouwen van de groep. Pierre-Albert legt controlevelden van voedingsgewassen aan in diverse dorpen. Als leider en voorzitter van de burgermaatschappij beschikt hij ook over de autoriteit om conflicten te regelen en om het vele machtsmisbruik te voorkomen.

In 2017 hadden de belangrijkste ontwikkelingen betrekking op:

• "Petit d'Homme" kleuterschool en lagere school
Deze school biedt nu plaats aan 160 peuters en biedt al het curriculum. Het wordt financieel zichzelf in stand houdend en wordt zelf beheerd.

• Moderne middelbare school "Pierre et Béa"
Deze middelbare school, die de 6 jaar van het secundair programma telt, registreert honderd studenten, waarvan de eerste staatsexamens presenteerde.
Een nieuw gebouw werd ingehuldigd. Het omvat met name een computerlokaal met 50 machines, een primeur voor de regio: deze kamer is 's middags toegankelijk voor andere scholen in de stad en studenten van het Hoger Instituut voor Handel in Lodja, een ander initiatief van Pastor Pierre-Albert.
Veel projecten staan ??gepland voor 2018: de vernieuwing van de bibliotheek, de bouw van een kantine, het planten door de studenten van een boomgaard met fruitbomen ... Een daarvan is net uitgekomen: de elektrificatie dankzij zonnepanelen aangeboden en geïnstalleerd door de ingenieurs van de Belgische vereniging "Energy Assistance".

• School of Moms
Tweehonderd moeders hebben al een opleiding in alfabetisering, boekhouding van huishoudens of borduren ontvangen, training verzorgd door vier vrijwilligers en twee stagiairs. Dertig van hen zijn afgestudeerd en de eerste hebben een baan gevonden in de openbare dienst.

• Landbouw
Gedurende meer dan zes jaar was de voornaamste landbouwactiviteit de teelt en distributie van enkele rijstzaden van de verbeterde variëteit "nerika" in Lodja en het omliggende gebied. Deze activiteit wordt een referentie en verkoopt nu zaden aan FAO-programma's.
Een andere activiteit is het Londa Development Centre, dat toezicht houdt op boeren en kleine verenigingen en twaalf visvijvers heeft gecreëerd. Zijn volgende project is het planten van bomen om rupsen te kweken die een populair voedingssupplement zijn dat stroperij en de invoer van eiwitkoekjes kan verminderen.