Klik om te zoeken START
Home  >  Ons engagement in de D.R.Congo  >  

Ndaka ya Biso

De vereniging NDAKO YA BISO ("Ons huis" in Lingala), is een initiatief van de Gemeenschap van Chemin Neuf, geboren in 2004 en geleid door de vader Jean-Pierre Godding sj. Deze vereniging bestaat uit 46 werknemers en 16 vrijwillige moeders en is bedoeld om achtergelaten kinderen in de straten van Kinshasa te helpen en hen weer te integreren in hun gezin.

NDAKO YA BISO is georganiseerd rond 2 opvangcentra, een voor jongens en een voor straatmeisjes, een luisterend huis voor noodlijdende jonge volwassenen, en een centrum voor beroepsopleiding.

Het vertrouwt ook op 7 ontmoetingsplaatsen in de zeer populaire gemeenten Makala, Ngaba en Lemba in Kinshasa.

De onthaalcentra voor jongens en meisjes werden respectievelijk in 2005 en 2012 geopend. Ze verwelkomden samen 172 kinderen in 2017.

Aan het einde van een soms lang en moeilijk proces werden 209 kinderen in 2017 gereïntegreerd in hun gezinnen (126 jongens en 83 meisjes) en keerden slechts 19 kinderen terug naar de straat, een succespercentage van 91%.

Het luisterhuis hielp 221 jonge volwassenen in moeilijkheden.

Alle kinderen die in de centra zijn geregistreerd, worden gratis behandeld in de dispensarium van de vereniging, gerund door 2 gespecialiseerde verpleegkundigen.

De herintegratie van kinderen in hun gezin is geen doel op zich. Het moet op de lange termijn worden geconsolideerd. Hiervoor heeft de vereniging NDAKO YA BISO een hele reeks initiatieven ontwikkeld:
- scholing van kinderen;
- professionele training;
- toegang tot microkrediet (228 bestanden geopend in 2017 voor een totaalbedrag van USD 13k);
- leningen om huurgaranties te bieden voor betere huisvesting (26 gezinnen hebben in 2017 van dit programma geprofiteerd);
- regelmatige follow-upbezoeken (690 betrokken kinderen, 3.400 huisbezoeken en 1.769 bezoeken aan de school, aangeboden door 9 opvoeders in 2017);
- ouder-ouderbijeenkomsten voor het uitwisselen van ervaringen en advies over onderwijs en opleiding in conflictbeheer (14 bijeenkomsten met 277 ouders).

De TEXAF-groep steunt dit initiatief sinds 2011 en biedt concrete kansen voor deze jongeren die door de vereniging zijn opgeleid, en biedt hen in bepaalde gevallen arbeidscontracten aan.


www.streetchildrenofkinshasa.com